Wat is polyester?

Polyester is een lichte, synthetische vorm van textiel waar de kleuren en afbeeldingen prachtig op uitkomen. De dunne stof is slijtvast en makkelijk te reinigen. Vanwege de lichtheid is het wandkleed eenvoudig aan de muur te bevestigen, bijvoorbeeld via spelden in het behang, punaises of 3M-plakstrips.

‘Synthetisch’ wil zeggen dat dit een stof is die door de industrie zelf ontwikkeld is, het is geen stof die je buiten in de natuur kunt aantreffen (tenzij iemand iets van polyester weggooit natuurlijk, maar dat hopen we niet – en zeker geen wandkleed). De industrie is altijd bezig om nieuwe dingen te verzinnen, bijvoorbeeld om kleding van te maken die nóg sterker of nóg flitsender is.

We kennen waarschijnlijk allemaal wel de stoffen nylon en fleece als voorbeelden van ‘synthetisch’. Maar er zijn inmiddels talloze andere kunstmatige stoffen ontwikkeld die je nu misschien zelfs wel draagt zonder dat je daar erg in hebt. Als grondstof worden vaak wel natuurlijke producten zoals aardolie gebruikt, maar die worden dan zo bewerkt dat ze uiteindelijk in niets meer lijken op hun origine. Vooral landen in het verre Oosten zijn hier heel bedreven in geworden.

Kleurig en slijtvast

Een groot voordeel van kunstmatig geproduceerde stoffen is dat ze vaak zo slijtvast zijn. Een sportshirtje van 20 jaar oud ziet er dikwijls nog net zo uit als de dag dat je hem kocht, ook al is ie inmiddels al honderden keren de wasmachine in en uit gegaan. En de kleuren worden meestal ook niet minder.

Dat geldt ook voor onze wandkleden. Op het spierwitte basismateriaal polyster komen de kleuren van de afbeelding vaak heel helder uit wanneer ze door de drukmachine heen gegaan zijn.

In het onderstaande kort filmpje zie je hoe het printen van polyester in z’n werk gaat:

Daarnaast voelt het heel licht en zacht aan, het neemt nauwelijks vocht op en kreukt ook niet zo makkelijk. Mocht er toch een kreukje zichtbaar blijven, bijvoorbeeld door de verzending, dan is die er met een strijkbout snel uit te krijgen en zie je hem daarna ook niet meer terug.

We wensen je dus jarenlang woongenot, en kijkplezier, toe met onze wandkleden!